top of page
Search

Wat is de invloed van alcohol op je sportieve prestaties?

Updated: Jan 30, 2021

Je wordt wakker, zondagochtend,. Met een droge mond en vermoeidheid stap je uit bed. Na een avondje drankjes vraag je jezelf af: was 'die laatste' nou echt nodig? Klinkt herkenbaar? In dit artikel neem ik je mee in de voordelen van 'minderen met alcohol' en de invloed die dit heeft op jouw sportprestaties.


Drank is lekker, geeft ontspanning en je voelt je er losser door. Alcohol heeft niet alleen maar nadelen en bij verstandig gebruik kan het zelfs gezond zijn! Maar het is niet alleen maar genieten...


Alcohol moet worden afgebroken en kost je lichaam energie om te verwerken, het afbreken van de alcohol heeft tot gevolg dat je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen. Je raadt het al, dit geldt ook voor je spieren die moeten herstellen na een lekkere donderdag- of zaterdagtraining. Wanneer je mindert (of stopt) met alcohol slaap en herstel je beter en begin je dus meer uitgerust dan na een avond flink borrelen.


Doordat je dus beter uitgerust bent, heb je meer tijd over. In een drukke periode kan het voor jezelf verstandig zijn om te minderen of stoppen. De tijd die je niet hoeft te slapen (lees: herstellen) kun je nu besteden aan datgene waar je zo druk mee bent. Daarnaast kun je nu eens die zondagochtendtraining meepakken waar je normaal gesproken nog ligt uit te brakken. Lekker extra calorietjes verbranden!


Dat brengt ons bij een interessant punt: calorieën. Om je een beeld te geven hoeveel calorieën er in drank zitten:


Bier (per glas 250ml): 90 calorieën in normaal bier tot 250 calorieën in speciaalbier

Wijn (per glas 150ml): 100-150 calorieën

Whiskey (per glas 35ml): 85 calorieën


Om over de suikers en calorieën in mixdrankjes, zoete wijnen en dessertwijnen nog maar niet te spreken. Op het eerste oog lijkt dit nog wel mee te vallen. Maar je zit zomaar op 5 biertjes per avond: en dus 500 calorieën. Dat is ongeveer een kwart van wat je dagelijks aan calorieën nodig hebt!


Lijkt me reden genoeg om eens wat minder scheutig met de alcohol om te gaan toch? Om je hier nog een klein beetje meer in mee te nemen, nog een aantal voordelen op een rijtje.


- Je hebt een gavere huid wanneer je niet/weinig drinkt;

- Je spieren herstellen beter (meer spiermassa!);

- Je hebt een vollere portemonnee, drank is vaak niet goedkoop.


Het is aan jezelf om te kijken of dit opweegt tegen de voordelen van het aantal glazen dat jij per week/weekend neemt. Dat is alleen een inschatting die jij kunt maken.


On a personal note: dit artikel schreef ik niet om je te laten stoppen met alcohol, integendeel. Een drankje op zijn tijd mag en kan ook veel genot brengen. Ik hoop dat je je nu alleen bewust bent van de gevolgen ervan en wat de voordelen zijn om er mee te minderen. Doe er je voordeel mee en tot de volgende zondagtraining! ;-)


Alcohol Sporten Bootcamp Leeuwarden Outdoor Training Buitensport FitFam

Tags: Alcohol - Fitness - Outdoor Training - Bootcamp - Leeuwarden - Buitensport - Outdoor

53 views0 comments

Komentarze


bottom of page