Het stimuleren van vetverlies heeft te maken met de basis: 'calories in versus calories out'. Hierover lees je meer in het artikel. Afvallen? Hier heb je de basis. De basis is interessant om te weten, maar jij vraagt je natuurlijk af hoe je dit daadwerkelijk in werking gaat zetten? Hoe ga je ervoor zorgen dat je het kunt volhouden? Hoe kun je het stimuleren van vetverlies laten werken voor jou? Er zijn 101 manieren om vetverlies in werking te gaan zetten, denk aan voedselrestricties (kleine aanpassingen in je dagelijkse voedingspatroon), het bijhouden van je voeding m.b.v. een app (bijv. My Fitnesspal), een keto-dieet (koolhydraatarm), maaltijden verkleinen, intermittent fasting en noem maar op. In dit artikel gaan we het hebben over periodiek vasten, of in het Engels vertaald: intermittent fasting.
Het principe van intermittent fasting
Het concept van intermittent fasting is eenvoudig. We leven allemaal 24 uur per dag, hiervan ben je gemiddeld 16 uren wakker en de overige 8 uren ben je aan het slapen. Dit betekent dat je in de 16 uren dat je wakker bent, eten kunt consumeren. Dit begint bijvoorbeeld met een ontbijt en eindigt met een late night snack. Oftewel, je kunt als je wakker bent op elk moment van de dag wat gaan eten. Met intermittent fasting is dit niet het geval, want hier kort je de periode dat je eet in. We gaan van 16 uren naar 8 uren. Dit betekent dat als je wakker bent, je niet op elk moment van de dag eet. Nu zul je dus zorgvuldig moeten gaan kiezen wanneer je wel en wanneer je niet voedsel gaat eten. Echter is de vraag, hoe ga je handig met intermittent fasting om?
Het begint allemaal met bewustwording. Op welke momenten van de dag eet jij graag? Maar denk ook eens na, op welke momenten van de dag kun je goed zonder eten? Als je hier antwoord op weet te geven, dan kun je makkelijk periodes inplannen van wel of niet eten. De meeste mensen krijgen trek in de namiddag en in de avond. Ook na het avondeten is het voor velen gebruikelijk om nog een late night snack te pakken. Als je je hierin herkent, weet je dus dat het beter is om later op de dag te gaan eten en eerder op de dag te gaan vasten. Echter geldt dit niet voor iedereen, want er zijn ook mensen die graag in de ochtend eten en in de avonduren weinig tot niks tot zich nemen.
Wat mag je wel en niet eten tijdens het vasten?
Een andere niet onbelangrijke vraag, wat mag je allemaal wel en niet tijdens het vasten? De bedoeling bij intermittent fasting is, dat je een periode hebt waarin je geen calorieën consumeert en een periode hebt waarin je wel calorieën consumeert. Het is dus toegestaan om te drinken, mits het drinken geen calorieën bevat. Denk aan water, thee (zonder suiker en/of melk), zwarte koffie (zonder (koffiemelk) en/of suiker) en zero frisdranken die geen calorieën bevatten. Het is zeer belangrijk om goed te drinken, vooral als je net wakker bent. Dit werd ook benadrukt in onze webinar over voeding. Want het hongergevoel wat je ervaart als je net wakker bent geworden is geen kreet naar voedsel, maar een kreet naar vocht. Het hongergevoel kunnen we stillen door direct water te gaan drinken, denk daarbij aan zo'n 0,5 liter. Gedurende het vasten zul je merken dat later op de dag het hongergevoel terug zal komen. Ook dan is het beste wat je kunt doen drinken. Drinken, drinken en nog eens drinken. Maar hoe kun je intermittent fasting het beste gaan toepassen in jouw leven?
Flexibiliteit intermittent fasting
Het mooie van intermittent fasting is dat het ontzettend flexibel is. Je mag namelijk zelf bepalen wanneer je de periode van vasten en de periode van eten in gaat zetten. Waar je ook mee kunt spelen is de lengte van de periodes. Want wie zegt dat je direct van een periode van 16 uren naar van 8 uren moet gaan, als we het hebben over wanneer je wel kan eten. Wil je intermittent fasting kunnen volhouden, dan is het van belang dat we kleine stapjes maken. Dus i.p.v. 8 uren, beginnen we met een periode van 11 uren waarin we voeding kunnen consumeren. D.m.v. kleine stapjes, bijvoorbeeld elke week een halfuur toevoegen, kun je langzamerhand toewerken naar 8 uren vasten en 8 uren voedsel consumeren.
Onderstaand een voorbeeld om van het begin naar een ‘8 om 8‘ toe te werken. Daarbij hoef je natuurlijk niet naar deze 8 om 8 toe te werken en is het belangrijk om te doen waar jij je goed bij voelt. Je wilt tenslotte niet verhongerd tijdens een zondag bootcamp in de Prinsentuin staan.
Andere voordelen van intermittent fasting
Maar welke voordelen heeft intermittent fasting nog meer? Naast fysieke voordelen heeft het ook mentale voordelen. Je bent scherper, je traint je wilskracht en doorzettingsvermogen. Ook leer je dat je niet per sé eerst voedsel nodig hebt om te kunnen concentreren of focussen. Een fysiek voordeel die nog niet genoemd is maar wel zeer belangrijk is, gaat over het stimuleren van je vetverbrandingsproces. Dit doe je door in de ochtend uren veel te drinken en pas later te eten. Laat dit nou exact het trucje zijn van de intermittent fasting!
Nadelen van intermittent fasting
Maar heeft het ook nadelen? Welke kanttekening kunnen we zetten bij deze strategie van vetverlies? Als eerste kunnen we natuurlijk zeggen dat als jij niet zonder eten kunt in de ochtend of avond, of te veel honger krijgt. Dit wellicht niet de manier is voor jou. Als je het prettiger vindt om je maaltijden over de hele dag te verspreiden dan is dit wellicht niet de beste methodiek voor je.
Daarnaast zou het ook zo kunnen zijn dat jij een onregelmatig ritme hebt waarbij je ook op veel verschillende tijdstippen eet. Dan is het natuurlijk ook lastig om een vast ritme in je voedingspatroon aan te houden. Mocht je dit toch willen proberen dan kun je een x aantal uren aanhouden vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je gaat slapen.
Zit jij in een bijzondere situatie waardoor jij bepaalde voedingsstoffen op een vast tijdstip tot je moet nemen, dan kan intermittent fasting ook niet voor je werken om vet te verliezen. Zeker als je gebonden bent aan vaste tijdstippen, dan is het aan te raden om toch een andere strategie te kiezen.
Hulp nodig bij voeding of intermittent fasting?
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de beste strategie? Wil je intermittent fasting proberen of heb je vragen? Bij FitFam staan we 7 dagen per week voor je klaar en kun je ons altijd een bericht of mail sturen. Wij staan naast onze bootcamptrainingen ook klaar voor je op gebied van voeding en leefstijl. Want FitFam, daar word je fit van!
Commentaires