top of page
Search

Voorkom je winterdip! Wist jij deze voordelen van buiten in de kou sporten/bootcampen al?


Bootcamp Leeuwarden Outdoor Training Buitensport Klanderij FitFam Achmea Toren

Blijer en positiever door bootcamp

Je komt thuis na een bootcamptraining, het is buiten koud en je komt terug in de warmte. Je hebt een blij en positief gevoel, want dat heb je toch maar even gedaan! Dat geldt voor iedereen, zo blijkt ook uit onderzoek: na een outdoor training of bootcamp voel je je blijer en positiever. Uit ditzelfde onderzoek van de Universiteit van Exeter (2011) blijkt ook nog eens dat je geneigd bent om de workout sneller te herhalen.


Versterking immuunsysteem

Daarbij is het zo dat als je je bevind in een bosrijke omgeving (zoals de Prinsentuin), je je immuunsysteem versterkt. Uit Japans onderzoek (2007) bleek dat je zogenaamde natural-killercellen (lymfocyten) met vijftig procent toenamen wanneer je in een groene omgeving bent. Deze cellen spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Onderzoekers vermoeden dat de bacteriën die worden uitgestoten door paddenstoelen en andere schimmels een positieve uitwerking hebben op ons als mens en onze gezondheid.


Voorkomen winterdip

Dat is mooi meegenomen, maar alsnog voel ik soms wel eens een dipje of verkoudheid. Juist dan is het goed om buiten in de kou te gaan sporten. In een Koreaans onderzoek (2010) wordt gesuggereerd dat met geregeld sporten de kans op verkoudheid flink wordt verkleind. Daarnaast is ook nog eens gebleken dat regelmatig actief zijn in de koude buitenlucht een uitstekende remedie is tegen een zogenaamde winterdepressie. Onderzoekers hebben zelfs geconstateerd dat beweging tot vier keer beter kan werken dan de voorgeschreven antidepressiva. Dus wanneer die bootcamp in Zuiderburen op het rooster staat, dan toch maar even naar het randje van Leeuwarden om die extra beweging mee te pakken!


Goed voor de hersenen, bloeddruk en hartslag

Daarbij is de frisse lucht ook nog eens goed voor je! Zeker als je al hele dagen binnen zit, kan het raadzaam zijn om aan buitensport te doen. Zo hebben je hersenen baat bij zuurstofrijke lucht om goed te functioneren, reinig je je longen met frisse lucht en werkt dit ook nog eens verlagend op je bloeddruk en hartslag. Dus of je nou de bootcamp in Leeuwarden centrum of Zuiderburen komt, naar buiten gaan is altijd een goed idee!


Nog geen lid? Doe een gratis proefles bootcamp op één van onze locaties:

Prinsentuin - Leeuwarden

Grasveld Maximaschool - Zuiderburen


Geen verplichtingen, je bent van harte welkom om gewoon een keer een training mee te doen. Schrijf je onderaan deze pagina in voor een proefles!

 

Bronnen:

- Redactie Fit.nl, MSc, Buiten sporten in de wintermaanden: een aantal voordelen op een rij. 2015.


- Thompson Coon J, Boddy K, Stein K, Whear R, Barton J, Depledge M. Does Participating in Physical Activity in Outdoor Natural Environments Have a Greater Effect on Physical and Mental Wellbeing than Physical Activity Indoors? A Systematic Review. Environmental Science & Technology. 2011;45(5):1761-1772


- Li Qi et al. Forest bathing enhances human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins. International Journal of immunopathology and pharmacology. 2007;20(2):3-8


- Nieman D, Henson D, Austin M, Sha W. Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit and active adults. British Journal of Sports Medicine. 2010;45(12):987-992.


- Blumenthal J, Babyak M, Doraiswamy P, Watkins L, Hoffman B, Barbour K et al. Exercise and Pharmacotherapy in the Treatment of Major Depressive Disorder. Psychosomatic Medicine. 2007;69(7):587-596


Tags: Bootcamp, Outdoor Training, Leeuwarden, Zuiderburen, Maximaschool, Gezondheid, Buitensport

222 views0 comments

Comments


bottom of page